Waarom een (nieuwe) rolstoelbus?

Waarom een nieuwe rolstoelbus?

Waarom is een rolstoelbus nou zo nodig, kan Yonathan niet gewoon met een taxi of de rolstoel achterin een gewone auto?

Goede vraag, voor ons is het zo logisch maar dat komt omdat wij natuurlijk de hele dag met Yonathan omgaan en zijn beperkingen meemaken.

Allereerst kan Yonathan niet zelf in/uit een auto klimmen, niet zelf zitten, niet klimmen enzo. Dus om hem in de auto te tillen is met zijn 26 niet meebewegende kg, een hele hijs. Daarbij kan de rolstoel niet uit elkaar of ingeklapt, dus dan moet hij voor elke meter buiten de auto getild worden. Omdat hij niet zelf kan blijven zitten, zou hij een speciale autostoel moeten (die hebben we in het verleden ook geprobeerd) maar die is zo groot dat het anderhalve plek in beslag neemt (wat met de andere 3 kids erbij niet meer passen zou). Yonathan is snel onrustig wat zich uit in zichzelf slaan, spugen, oververhit raken, enorm zweten, schokken (epileptisch) en als we te lang onderweg zijn gillen en zich uit rolstoel proberen te wurmen. Hierdoor is bv taxivervoer geen optie. We kunnen gaan als hij eraan toe is (rustig genoeg is) en moeten onderweg zo min mogelijk oponthoud hebben. Zolang hij rijdt/beweegt is het goed maar bv een file is al een hele toer voor hem. Ook in het donker rijden is een hele opgave omdat hij daar angstig van wordt. Dit komt waarschijnlijk door zijn slechtziendheid, de wereld is dan nog onduidelijker voor hem. Daarbij heeft hij altijd begeleiding nodig onderweg die hem kan kalmeren en geruststellen (naast de bestuurder).

Yonathan gebruikt de rolstoelbus voor alles wat niet op loopafstand is: ziekenhuis, tandarts, revalidatiecentrum, de kerk, logeerhuis, boswandeling, naar opa/oma/anderen, schoenen bestellen, weken later schoenen halen, aanmeten spalken, ophalen spalken. Uitjes zoals Dreamnight in dolfinarium, mee naar Dierentuin, naar zwembad.

De bus die we nu rijden mag als diesel niet meer in grote steden rijden (bv Utrecht waar het Wilhelmina Kinderziekenhuis is). Daarbij hebben we al heel wat geïnvesteerd in reparaties, geholpen door garage Mazier die ons aan alle kanten tegemoet komt, geweldig!!! Als er nu weer dingen vervangen moeten worden is het niet meer de moeite waard voor deze bus. Hij wordt gewoon te oud. Het bevestigingsmechaniek in deze bus om de rolstoel vast te zetten is nog een ouderwets systeem. In schooltaxi’s mag het niet eens meer gebruikt worden. Veilig is het nog wel hoor, maar het is een heel gedoe om de rolstoel te fixeren (op je knieën op de grond om e.e.a. vast te klemmen). Zou fijn zijn als dat voorbij is. We gaan niet voor een gloednieuwe bus maar voor een goede 2e hands, ook daar helpt garage Mazier ons bij en er wordt ook gekeken wat er uit de oude bus overgezet kan worden in de nieuwere. Bv een inventief door Mazier zelf bedacht airco systeem waarbij de warme lucht rechtstreeks achter bij Yonathan eruitkomt en niet alleen voorin de bus. En wie weet ook de lift.